Beste wereld, B.V. Nederland en allen die door hun huidskleur ongelijk behandeld worden,

Nu de eerste stofwolken van de demonstraties zijn neergedaald, is het tijd voor bezinning.

Waan je na de eerste Tropische betogingsbuien niet veilig want er staat nog een stormseizoen van protesten te wachten. De strijd is niet van nu, maar is minstens 400 jaar oud en zal ook niet in de eerstkomende decennia beslecht zijn.

Wie NAdenkt is eigenlijk altijd te laat. Het is dus zaak om VOORUIT te denken. Daarmee kunnen we de toekomst voor generaties na ons veilig stellen. Ja, ALLE huizen doen ertoe, maar het is ONS huis dat nu in de fik staat! Daar moet alle aandacht naar toe op dit moment. Er komt echter een tijdstip dat we het sein ‘brand meester’ krijgen en op dat moment moeten we als gemeenschap in zijn totaliteit, voorbereid zijn.

We moeten weten wie er nog meer in de straat met ons kersvers verbrande huis woont en wie onze directe buren zijn. We moeten weten met wie we zaken kunnen doen en met wie niet.

‘Alla pir’ tifi a no lafu’ zegt een oud Surinaams spreekwoord. Dat betekent dat als we tanden zien, het niet per definitie betekent dat er gelachen wordt.

Bezinning is het sleutelwoord. Bezinnen over wie de mensen in leidinggevende posities worden, welke protocollen er gehanteerd moeten worden om gestelde doelen te bereiken en wat de beoogde uitkomsten moeten zijn. Wat zijn de zaken die de hoogste prioriteit genieten en welke acties leiden tot het beste resultaat?

Leiders moeten gevolgd worden, mits ze het mandaat bij zich hebben dat gedragen wordt door een breed gedeelte van de gemeenschap. Zij die zeggen te praten voor de gemeenschap moeten weten wat de gemeenschap wil. Anders zullen zij de zaak die ze willen dienen schaden.

De tijd is gekomen om de ego’s terzijde te schuiven en over te gaan tot het scheppen van orde in relatieve chaos.

Het is geen toeval dat de man die George Floyd doodde een politieman was. De politiemacht is een van de manifeste verdedigers  van een systeem dat zwarte mensen niet gewillig is. Systemen moeten door andere systemen aangepakt worden.

De opdracht is dus: onszelf te organiseren door de juiste man of vrouw op de juiste plek te zetten en die te vertrouwen en te respecteren in hun taak. Ieder individu, iedere organisatie en ieder instituut dat het beste voor heeft met rechtvaardigheid kan hier een steentje aan bijdragen. Praat erover met degenen naast je, organiseer vergaderingen en zoek contact met andere vergaderingen. Verbind de punten zo dat ze een web worden. Maak dat web zo sterk dat het een leeuw kan vangen.

We hoeven het buskruit niet opnieuw uit te vinden, want dit is het principe dat door andere culturen en onderdrukte groepen ook gebruikt is. We hoeven dingen niet 1 op 1 over te nemen, maar we kunnen wel gebruiken wat goed is voor ons.

De opdracht is moeilijk, maar omdat het doel nobel is, is de kans van slagen groot.

Guilly Koster

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.