Het is een van die gebouwen die je eigenlijk alleen maar vanaf de snelweg ziet als je er voorbij raast. Ook de naam ken je wel, maar wat het nou precies betekent of waar het vandaan komt, zal je een worst wezen. The Big four? Zijn dat niet The Beatles? KPMG is een naam die de gewone sterveling associeert met Bobo’s en big money en niet met gulheid naar kans arme jongeren.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik een uitnodiging kreeg om getuige te zijn van het jaarlijkse uitreiking van de KPMG– Jan Hommen Scholarship Award. De eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik nog nooit van deze prijs gehoord had, maar het feit dat Edgar Davids, Barbara Barends en straatvoetbalster Rocky  Hekahaija in de jury zaten trok mijn aandacht.

Het KPMG Jan Hommen Scholarship (KJHS) programma is gericht op talentvolle mbo-studenten, die ook een financieel steuntje in de rug kunnen gebruiken. Elk jaar krijgen 16 mbo-studenten een Talentontwikkelingsdag aangeboden, een dag met een talentassessment, terugkoppelgesprekken en workshops die de deelnemers uitdaagt om hun talenten te laten zien en te werken aan hun ontwikkelpunten; 8 studenten krijgen een 3-daagse Empower Survival Camp op een speciale en unieke locatie aangeboden. Actie, avontuur en reflectie zijn kernwoorden die tijdens deze 3 dagen centraal staan; op de finaledag krijgen 2 studenten daadwerkelijk een beurs toegekend gedurende de (resterende) looptijd van hun mbo-opleiding.

YouTube player

En nerveus waren ze! Een 8-tal jongelui over de gehele breedte van het sociaal maatschappelijke spectrum in Nederland stonden stijf van de zenuwen klaar om het presentatie te doen om de wedstrijd te winnen. Het beste pak aan en hun kapsel picobello. Gesteund door familieleden, vrienden en bekenden die luid juichten wanneer ze arena betraden en de teerling voor zich uitrolden. Het ene verhaal nog aangrijpender dan het andere. Van het meisje dat de 2500 moest winnen omdat daarmee de loop van haar aanwezigheid in Nederland voor haar en haar familie zou gaan veranderen. Het was een lange weg vanuit Syrië geweest en dit steuntje kon ze gebruiken. Of die  jongen die zijn presentatie tot 2x toe opnieuw moest beginnen omdat hij de ingestudeerde woorden kwijt raakte. De kapperszaak die hij wilde beginnen was de noodlijn uit het moeras dat lonkte in de buitenwijken van de grote stad waarin zo vele jongens als hij verdronken waren.

AMSTERDAM – Portret van Roxanne Hehakaija, alias Rocky Hehakaija. De voormalig voetbalinternational is de eerste vrouwelijke straatvoetballer in het spel Fifa 20. ANP KOEN VAN WEEL

Alle verhalen waren even aangrijpend en moesten gestimuleerd worden. Streetpro-coach/bestuurder Ivolaine de Nobrega staat in de schaduw achter het publiek te schitteren. Ze is trots op AL haar pupillen. Zij weet hoe belangrijk het is voor deze jongeren die toch al niet al te veel mazzel hebben in hun leven. Het ‘It takes a village to raise one child’-gevoel bekruipt alle volwassenen in de zaal wanneer Rocky met een bal aan haar voeten haar levensverhaal doet. Dat is inspirerend, want zelfs trappen tegen een balletje op straat kan je succesvol maken, als je maar genoeg passie er instopt! En dan wanneer alle presentaties geweest zijn, trekken Edgar, Barbara en de andere juryleden zich terug en begint het tergend langzame sterven aan hoop van de deelnemers. ‘Als ik maar de gelukkige wordt’ galmt het onhoorbaar voor anderen door hun hoofd.

Ik spreek een van de KPMG bobo’s onder wiens verantwoordelijkheid deze wedstrijd valt, aan: ‘Een persoon laten winnen, levert 7 verliezers op. Dat is meer schade dan winst’. De bobo krijgt een geheimzinnige lach om zijn gezicht en zegt: ‘Ons bedrijf is oplossingsgericht en we vinden wel een mouw om aan deze situatie te passen’. Het juryberaad duurt veel langer dan normaal.

En dan komt de uitspraak: a l l e deelnemers kregen de prijs! De bobo’s bleken mensen. Het geluk in de ogen van de deelnemers die veelal een migratieachtergrond hebben was meer waard dan het kapitaal van het bedrijf.

Het is niet mijn bedoeling om iets aardigs te schrijven over een bedrijf met zoveel geld, menskracht en macht. Maar in de tijd waarin man en paard genoemd worden in het gesprek over racisme en sociale her-organisatie van onze samenleving, moeten ook deze bijdragen uit onverwachte hoek worden meegenomen.

Guilly Koster.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.