(uitspraak van Lucien Carbin)

Surinaams-Nederlandse kickbokser Tyrone Spong alias ‘King of the Ring’ verhuisd in 1990 op 5-jarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland. Niet wetende dat er een veelbelovende carrière op hem staat te wachten in de vechtsportwereld. Hij groeit op in de Bijlmer waar hij wel eens te maken heeft met fysieke confrontaties. Op een dag loopt hij ‘per ongeluk’ langs een sportschool en komt hij een medeleerling van zijn school tegen die zijn interesse had gewekt om mee te doen met een kickbokstraining. Tijdens deze training kreeg hij ervan langs. In de oude dagen was het de norm dat je bij de eerste training getest zou worden op je wilskracht. Hij passeerde deze test en mist vervolgens een jaar lang geen training.

Lucien Carbin

Hij traint jaren onder begeleiding van een van Nederlands beste kickboks trainers Lucien Carbin. Hij stond bekend om de goede begeleiding van vechters en zijn gevreesde vechtstijl waarin zijn knie-, trap- en clinch technieken goed naar voren kwamen. Daarnaast heeft hij meer dan 40 kampioenen gekweekt waaronder; Alistair Overeem, Ilonka Elmont, Tarik El Idrissi en Gilbert Yvel. Net zoals bij de andere vechters zag hij iets in Spong. Hij besloot om hem onder zijn hoede te nemen en hem alles te leren met als doel op een dag ook kampioen te worden.

Op 18-jarige leeftijd vocht Spong met 70 kilogram al op de grote nationale en internationale evenementen. Hij wordt verscheidene keren kampioen en vestigt zijn naam als ‘King of the Ring’ waarmee hij duidelijk wil maken dat hij elke vechter de baas is die hij tegenover zich krijgt. Samen met Lucien Carbin domineren zij het kickbokslandschap en is het duo niet klein te krijgen. Spong bleef gretig, ijverig, gepassioneerd, gedisciplineerd en was niet los te krijgen van de sportschool. Door de jaren heen vecht hij steeds een gewichtsklasse hoger en blijft domineren. Op een gegeven moment heeft hij iedereen gehad en zoekt hij nieuwe uitdagingen. Deze zocht hij bij de K-1 organisatie destijds in de zwaargewicht klasse. Dit was de meest bekeken kickboksshow waar hij wilde doorbreken. Wat wel even wennen was omdat hij op een nieuw gewicht en tempo moest vechten en soms tegen veel zwaardere vechters. Desondanks houdt dit Tyrone niet tegen om zijn doelen te verwezenlijken. Hij belandt in 2010 in de kwartfinale van de K-1 tegen zijn oude teamgenoot en vriend Alistair Overeem. Hij verliest deze partij maar vervolgt zijn carrière alsof hij nooit een dag verloren heeft.

Na zijn verliespartij bij K-1 ziet Spong nieuwe uitdagingen voor het oprapen liggen. Hij verslaat namen zoals Remy Bonjasky, Melvin Manhoef en Peter Aerts. Terwijl hij de kickbokswereld drie jaar lang blijft domineren ziet hij kansen in Amerika om de overstap te maken naar MMA en het boksen. Hij heeft de ambitie om een echte mixed martial artist te worden en uit te blinken in elke discipline. Daarvoor vestigt hij zich in Miami Florida. Ondertussen vecht hij in 2012 en 2013 twee MMA-gevechten die hij beide succesvol wint. In 2014 tijdens het Glory kickbokstoernooi in Istanbul krijgt hij de grootste tegenvaller in zijn loopbaan. Hij breekt zijn scheenbeen in de finale tegen Gokhan Saki. Dit is een nachtmerrie voor elke vechter omdat het moeilijk is om terug te komen van zo’n blessure. Spong laat zich niet door deze blessure weerhouden en besluit om zich na het herstel zich te gaan focussen op het boksen.

In 2015 maakt hij zijn debuut in het boksen. Hij walst over zijn tegenstanders heen en doet zijn ringnaam eer aan. Ondertussen is hij nog in gesprek gegaan met verschillende organisaties om weer te gaan kickboksen. Tevergeefs is het financieel niet meer aantrekkelijk voor hem om te gaan kickboksen. Dus maakt hij de keuze om te blijven boksen waarin hij op korte- en lange termijn meer zou kunnen behalen. Hij heeft 13 bokspartijen gevochten waaronder twee voor een wereldtitel en een waarin hij zijn titel moest verdedigen afgelopen jaar december in Suriname. Hij brak zijn hand in de eerste ronde maar heeft het gevecht toch op zijn naam weten te schrijven en zijn titel kunnen behouden.

Tyrone Spong is in het bezit van 10 titels in het kickboksen en 2 titels in het boksen. Hij heeft 4 kinderen en is naast zijn werk als vechter ook een liefhebber van honden die hij graag fokt. Hoe het er nu uitziet, is de kans schaars dat we hem nog terug zien komen in het kickboksen. Hij is inmiddels 33 jaar en hij wordt er niet jonger op. Hopelijk zien we hem nog op het grote podium in het boksen tegen een Deontay Wilder of een Anthony Joshua. Hij gaat alvast in ieder geval in de geschiedenisboeken als een van de beste pound-for-pound kickboksers in de wereld. Daarnaast is hij een ware inspiratiebron voor jonge opkomende vechters omdat hij met resultaten laat zien dat je met hard werken, discipline en vooruit dromen een eind komt.

Gordon Kalaykhan

Please follow and like us:

Has one comment to “Kampioen worden is niet moeilijk. Kampioen blijven wel!”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. Robert - 30/01/2019 Beantwoorden

    Tyrone is BAAS ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.