Amsterdam heeft er op het vlak van kunst een cultuur een interessant podium bij. Het Plein Theater staat op het Sajetplein in Amsterdam Oost en noemt zichzelf ‘het podium van de wereld om ons heen!’.

Plein, zoals het theater in de volksmond genoemd wordt  is onderdeel van de stichting PodiumPartners die eigenaar is van zowel Plein als het Muiderpoort Theater. Sinds 2 jaar is Berith Danse directeur van de stichting. Danse heeft haar sporen als bestuurder en artistiek leider verdiend bij Theatre Embassy die met grote locatietheater projecten veelal in het buitenland werkte. Zo zijn er projecten in Nicaragua, Bolivia, Ecuador, Peru, maar ook in Congo, Senegal en Mozambique geweest. De struise directeur is niet bang om haar handen in de culturele aarde van een land of een buurt te steken. ‘Wie theaterkunsten met elkaar kan maken, kan ook met elkaar leven’ is een van haar gevleugelde uitspraken. ‘Amsterdam Oost is een van de oudste stadsdelen van Amsterdam. Het ligt aan het IJ vanwaar uit de schepen vertrokken om de hele globe af te varen. Het is daar waar de grens ligt tussen de hoofdstad en de rest van wereld. Er wonen 180 nationaliteiten en die brengen aanvullende culturen met zich mee. In dat opzicht is het net zo interessant om in Plein te werken als in Bhutan!’

Berith Danse

In de afgelopen 2 jaar is er veel gebeurd in het voormalige buurttheater. Zo werd de naam van het theater van ‘Het Oostblok’ terug gedraaid naar hoe het oorspronkelijk heette: Het Plein Theater. Ook werd de foyer omgebouwd van bruin café, naar open wit Eetlokaal. ‘Culturele diversiteit is in Plein iets dat vanzelfsprekend  is. Het komt niet alleen ter sprake wanneer de subsidiegever dat afdwingt. Bij ons is het een natuurlijke flow. Zo komt Omar Alexis Parra die het Eetlokaal runt uit Colombia, de meest recente ‘Artist is Resident’- Dayna Morales uit Bolivia en zitten er Surinamers in het bestuur en op beleidsniveau. Verder letten we in de programmering erg op verbindende stukken’. Plein staat ook bekend om haar uitstekende jeugdprogrammering en jeugdtheaterschool. Dat is te danken aan de toegewijde inzet van Elise Vroonhof die al enige jaren aan de zijde van Danse werkt. Na het werk met Theatre Embassy in het buitenland is ‘El Commandante’ zoals Berith Danse in sommige projecten in Zuid America liefkozend genoemd wordt, een jaar of vijf op de Ceuvel in Noord neergestreken. Daar is Vroonhof begonnen als stagiaire. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een gedegen jeugdprogrammeur. ‘Ik geloof in langdurige teambuilding. Ook zie ik de potentie van mensen, zelfs als die niet voor de hand liggend is. Dingen en mensen moeten kansen krijgen. Daar wordt iedereen beter van’.

Dayna Morales

In 2019 vond het eerste Vrije Vloer Festival plaats. ‘Voor het PLEIN THEATER is ‘Stadsdeel Oost’ belangrijk. De bewoners bepalen de dynamiek van hun gemeenschap. Wij willen dat de mensen weten dat de vloer van het PLEIN THEATER ook van hun is. Het is een plek waar in vrijheid bezoekers, makers, medewerkers, vrijwilligers, bewoners, ondernemers, nieuwkomers en reizigers theater, muziek en dans samen kunnen maken. Theater is een kunstvorm die met elkaar beleefd wordt. Als je in vrijheid samen op de vloer van ons theater kunt staan, dan kun je ook een maatschappij bouwen!’.

start Nieuwe Noten Amsterdam @ Plein Theater

terugblik 22 juni 2019!

Geplaatst door Nieuwe NOTEN Amsterdam op Zondag 14 juli 2019

De serie Nieuwe Noten Amsterdam waarvan Eneco Fair Practice-prijs winnares Fie Schouten en componiste Aspasia Nasopoulou de curatoren zijn is een van de paradepaardjes van Plein. In deze serie komen bijzondere componisten, musici en andere performers op een unieke manier bij elkaar om muzikale artisticiteit van de hoogste graad uit te voeren.

Sinds kort kan er op de zaterdagavonden gedanst worden in Plein. Dat programma heet ‘Dansen op Graniet’. Dan verandert het Eetlokaal in een prettige uitgaansgelegenheid die doet denken aan de swingende jaren ’80. Een plek waar artiesten, publiek en toevallige passanten elkaar kunnen treffen op de dansvloer. Ook heeft de livemuziek zijn intrede gedaan en is Plein een volwaardig muziek podium. Topdrummer Eddy Veldman leidt i.s.m. de Amsterdamse Jazz Academie een tweewekelijkse jamsessie terwijl pianist Robin van Geerke met een kwartet bestaande uit Andro Biswane (bas), Joeri Baldinger (drums) en Charles Green de Plein Jazz Nights opende.

Last Trane..by Charles Green

Geplaatst door Guilly Koster op Vrijdag 14 februari 2020
Robin van Geerke, Andro Biswane, Charles Green en Joeri Baldinger

Er liggen allerlei kruisbestuivingen met andere organisaties op de plank. Zo gaat er binnen 2 maanden een mediaproject van start i.s.m. het oudste radiostation van SALTO, MART Radio. Er zullen wekelijks live radio en televisie programma’s vanuit Plein uitgezonden worden, terwijl voorstellingen en muziek optredens gestreamed gaan worden via Social Media. Ook worden er films met een culturele inslag vertoond in de grote zaal van het theater.

‘We zijn bezig Oost op de culturele kaart te zetten. Hoewel we veel minder geld krijgen dan onze pendanten in de rest van de stad doen we volwaardig mee. Het artistieke hart van de stad ligt allang niet meer in het geografische centrum. Amsterdam een culturele donut geworden waarin het meest interessante gedeelte in de ring zit. Samen met een viertal andere organisaties zijn we bezig het Cultuurhuis Oost in te richten. We zitten dan niet in 1 pand, maar hebben dan elkaars podia tot onze beschikking. Ook zijn er plannen om het Muiderpoort theater dat nu verhuurd wordt aan de Jungle weer in gebruik te nemen, want we groeien uit ons pand’.

Onlangs is het zgn. Vier jarenplan voor culturele instellingen ingediend. Berith Danse hoopt dat de beslissers inzien dat Plein een enorme aanwinst is voor niet alleen Oost maar voor de hele stad.

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.