Wie denkt dat racisme een individuele kramp is van een paar losgeslagen ‘Lone Wolves’, gaat bedrogen uitkomen. Racisme is een bedenksel van een uiterst goed georganiseerd systeem. Een systeem dat zich in stand houdt door zichzelf vast te bijten en te reproduceren in de hoofden en harten van een bepaald soort mensen. Die geven het dan weer bewust of onbewust door aan hun kinderen, andere familie en vrienden. Het gelijk dat zij dan denken te hebben, blokkeert hun visie. Daardoor missen ze het gelijk van de ander.

Zwarte mensen zijn vaak het doelwit wanneer racisten hun lusten botvieren. Zwarte mensen zijn dan, zo heeft de geschiedenis bewezen, wel een gemakkelijke prooi. Ze zijn geen homogene groep die op basis van gelijkgestemde ideologieën op elkaar afgestemd zijn. Kleur alleen lijkt onvoldoende opgewassen tegen de door racisten gehanteerde technieken. Verdeeldheid zaaien is een troef die racisten succesvol uitspelen. Als een zwarte groep zich succesvol versterkt en weerbaar maakt, is er altijd wel een andere groep zwarte mensen te vinden die krakelend roepen dat het anders moet. Als er een Sylvana Simons opstaat is er ook altijd een seniele zwarte man of vrouw tegen over te zetten.

En dan is er ook nog het fenomeen dat ALS het een zwarte man of vrouw lukt om de kop boven het maaiveld uit te steken, dan wordt die vaak Roomser dan de Paus! Ze zullen alles doen om de schijn van cliëntelisme te weerspreken. Zwarte agenten beuken harder op je in dan hun witte collega’s als ze in de gelegenheid komen. Daar kan K’nowledge Cesare (Jerry King Luther Afriyie) over meepraten. Hij werd een paar jaar geleden bijna doodgedrukt door een ordehandhaver met dreadlocks tijdens een anti-Zwarte Pieten actie.

Een andere techniek die vaak gebruikt wordt om de zwarte gemeenschap van hun leiders te beroven is door prominenten te besmeuren. Zo was Michael Jackson, de grootste van alle popidolen een verkapte pedofiel en moet Bill Cosby door het leven gaan als vermeend vrouwenverkrachter. Onthoofd de leiders en hun stemmen smoren vanzelf lijkt het motto.

Om als team terug te vechten tegen verfoeilijke systemen als racisme moeten zwarte mensen zichzelf organiseren. Het model dat Claud Anderson (PowerNomics Corporation of America) hanteert is er een om te overwegen. Anderson ziet de empowerment van zwarte mensen als een gebouw met 5 etages.

YouTube player

Op de eerste etage moet de zwarte gemeenschap haar economische basis versterken. Racisme heeft weinig te maken met wel of niet houden van. Het heeft te maken met kwetsbaar zijn. Als racisten zouden weten dat zwarte mensen een solide economische basis hebben zouden ze anders met ze omgaan. Ze vermoordden Mitch Henriquez omdat ze weten dat er hooguit een paar relletjes kunnen uitbreken. Het ergste dat ze kan overkomen is dat een paar antiracisten een vriendelijke mars organiseren die van nergens naar nergens leidt. Als ze zouden weten dat ze de volgende dag diep in hun portemonnee geraakt zouden worden, is dat andere koek. Er moeten zwarte businessmodellen komen waarin fabrieken en industrieën floreren. De inkomsten uit die modellen komen, moeten terugvloeien naar de arbeiders en deelnemers van de gemeenschap. Daarmee creëert men welvaart en versterkt men de groep. Met de surplus van de welvaart van een economisch stabiele basis gaan we naar de tweede etage.

Op die verdieping vinden we de politiek. Met het geld van de 1e etage wordt het onnodig te gaan stemmen. Wat heb je aan stemmen als de partijen waarop je stemt, verwaarloosbare interesse tonen in de problematieken van een zwarte gemeenschap? Als je genoeg geld hebt zijn politici te koop! Als dat kopen moeilijk gaat, werk dan volgens het Italiaanse Maffia-model en lease ze tijdelijk. Iedere politieke campagne heeft geld nodig. Multinationals staat te dringen rondverkiezingstijd. Want dan staan politici in de etalage. En geloof mij: velen zijn te koop. De een duurder dan de ander, maar een bod is altijd uit te brengen. En dat geldt ook voorlanden in Europa. Hoe denk je dat Google haar vestiging in Groningen van de grond gekregen heeft?  

Op de derde etage vinden we het de rechterlijke macht en de politie. Daar laat je de politici van de 2e etage aan de rechters, politiechefs en andere uitvoerders duidelijk maken dat er anders met zwarte mensen MOET worden omgegaan! Niet als verzoek maar als wettelijke opdracht. De economie van de 1e verdieping zal zwarte mensen instaat stellen om hun wensen te dicteren. Die economie moet dus kloppen anders zal het moorden, opsluiten en piepelen van zwarten gewoon doorgaan. Ooit gehoord van een door de politie dood gewurgde Jood of Chinees? Die groepen zijn door racisten even zozeer gehaat als zwarten, maar hebben hun economie beter op orde. Het geld rolt tussen de 13 en 18 keer in de eigen gemeenschap voordat er ook maar een euro naar een andere groep gaat.

Op de vierde etage vinden we de media. Er is in Nederland geen een stabiele zwarte zender met een gedegen journalistieke redactie die radio, televisie en/of internet media produceert op dagelijkse of wekelijkse basis. De initiatieven die er bestaan voeren iedere maand weer een strijd op leven en dood om hun vaste lasten te overleven. In basis goede programmamakers worden in de kiem gesmoord omdat ze de tram naar hun werk niet kunnen betalen. Het enige medium dat bijna 25 jaar voldeed aan de norm was MTNL, Multiculturele Televisie Nederland (MTNL). Prompt verkwanseld toen ze een witte directeur, Jos Campman in dienst namen terwijl er capabele zwarte professionals voor handen waren. De zwarte gemeenschap zal in haar mediamakers MOETEN investeren. Hoe wil je anders met je gemeenschap communiceren? Hoe wil je zwarte producten verkopen als je geen media hebt die ze zichtbaar maken? Hoe wil je het racisme bestrijden als je alleen maar zwarte koppen op tv hebt die zo leuk dansen en alles doen om aardig gevonden te worden? En lachen, lachen, lachen, altijd maar lachen terwijl racisten alleen maar lachen wanneer er weer een paar zwarte ballen afgesneden worden.

De media van de vierde etage kunnen de deuren open maken en richting geven aan wat er op de vijfde en laatste etage ligt: Educatie. Weet echter dat educatie voor de zwarte gemeenschap net zo waardeloos is als het stemrecht ALS er geen solide economische basis op de eerste ligt! Educatie is net als een hamer, een tang en een zaag een stuk gereedschap. En aan gereedschap heb je niets als je geen geld hebt om materialen te kopen om mee te bouwen! Educatie van zwarte kinderen die niet in hun eigen zwarte gemeenschap kunnen werken leidt niet tot versterking van die groep.

De zwarte gemeenschap moet investeren in de intellectuele capaciteiten van haar leiders. We moeten leren op te bouwen in plaats van af te breken, lief hebben in plaats van te haten en te opereren als een vuist in plaats van losse vingers. Een goed geolied en bewapend team vecht beter tegen racisme dan een bataljon van losgeslagen individuen.

Guilly Koster.

Please follow and like us:

2 comments to “Racisme is een teamsport. Als we als team terugvechten is de kans dat we winnen groter.”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Amos Coats - 24/08/2020 Beantwoorden

  Mooi stuk. Helemaal mee eens. Zaak is om een eenheid te vormen. Te beginnen met Surinamers van Afrikaanse afkomst. Wat zijn de initiatieven die om dit gebied leven? Kunnen we daar aansluiting vinden? Belangrijk is om een verenigd front te worden naar de buitenwereld toe. Onderling zullen er altijd meningsverschillen zijn maar dat moet binnenshuis blijven en opgelost worden. Daar voor zijn er methodes en technieken die door professionals, die wij trouwens ook in ons midden hebben, beheerst worden.
  Ik zie, vooral, in de media een redelijk aantal zwarte Surinamers die toch een het een an ander bereikt hebben op verschillende gebieden. Maar de uitstraling naar de hun eigen gemeenschap ontbreekt grotendeels. Vaak zie je dat ze op de eerste plaats opereren binnen een netwerk van van witte mensen.
  En dat van de economische verdieping is inderdaad cruciaal. Hoe kunnen we elkaar op dat gebied poweren? Maken we gebruik van het onder ons Zwarte Surinamers aanwezig talent? Zetten we onze eigen mensen, onze eigen professionals in op de projecten die wij starten?

  • admin - 24/08/2020 Beantwoorden

   Amos, dank voor je positieve reactie! Je stelt hele relevante vragen die we als gemeenschap moeten proberen te beantwoorden. Het is een flinke klus. Dat ook met de vaak rommelige situatie in de respectievelijke landen van oorsprong. Maar het feit dat we er over communiceren is al een stap in de goede richting!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.