Robin Ramos (a.k.a. Robin van der Haak) is lid van Radicaal, Politieke Jongeren BIJ1. Ook is hij filmmaker en creatief ondernemer. In zijn films en andere uitingen neemt Robin Ramos duidelijke standpunten in. In het klimaat van huidig Nederland is vreedzaam demonstreren bij niet meer mogelijk en is er geen garantie dat je daarna ook weer veilig thuiskomt. Daarom schreef hij op zijn FB-pagina het volgende verslag:

OVER VANDAAG (zaterdag 17 november 2018):
Ik wil even laten weten dat ik ok ben. Ik heb geprotesteerd bij de Zaanse Schans. De politie heeft ons goed binnengeloodst op de b-locatie, anders dan andere steden waar vreedzame protesteerders omgeleid zijn door politie en/of het demonstratierecht hen op het allerlaatste moment ontnomen is. Er werd ons in de bus richting Zaanse Schans meteen het vertrouwen gegeven dat de politie ons zou gaan beschermen. Eenmaal bij Zaanse Schans viel het mij op dat ik uitzonderlijk in de gaten gehouden werd door politie, als een van de weinige donkergekleurde mensen uit onze groep apart genomen werd en op mijn protestbord gecontroleerd werd, in tegenstelling tot andere protesteerders.

Even later werden we begeleid naar het ons toegewezen protest-veld waar met name witte jongens en mannen ons rond het afgesloten protest-veld omsingelden en intimideerden door verbaal geweld en bewegingen. Pownews kwam jolig naar ons toe gelopen om sensatie nieuws uit te lokken en sloeg onze protest-borden uit onze handen wanneer wij die voor ons gezicht hielden. Onze anti-zwartepiet protesteerders riepen onder andere ‘Zwarte Piet is Racisme”, “Zwarte Piet is Zwart verdiet” en “Mijn huid, mijn haar, zijn geen kostuum”. Een witte vrouw werd gefrustreerd en beschuldigde mij en andere protesteerders bij Pownews. Ook beweerde ze dat ik hypocriet was door het dragen van een bontjas (die toch echt faux is😉en ik veganist ben, maar dit terzijde.)

Naar mij werd onder andere “Homo, homo” geroepen, “Je moeder is Zwarte Piet” en “Donder op naar je eigen land” door de omstanders. Vervolgens gooiden ze sigaretten en pepernoten op ons. Hier werd niet genoeg aan gedaan door de politie. Via de megafoon heb ik samen met de groep onze belevingswerkelijkheid gedeeld. Een waarheid die gebaseerd is op jarenlange pijn gecreëerd door verbaal geweld, historische trauma’s en gegronde feiten in plaats van onderbuik gevoelens en leugens. Deze belevingswerkelijkheid zetten wij naast een werkelijkheid die pretendeert de enige echte te zijn. Een die onbetwistbaar, verantwoord en inclusief pretendeert te zijn. Wij vragen mensen wakker te worden, omdat onze pijn niet minderwaardig zou moeten zijn aan het geluk van hypocrieten die dit hier al bijna 100 jaar uithalen. Daarom vraag ik, wat maakt jouw geluk meer waard dan de pijn van een ander door middel van Zwarte Piet? Al dan niet fysiek en verbaal geweld bij een vreedzaam protest dat een gegeven grondrecht is. #ZwartePietIsRacisme
#Sinterklaas2018

Kijk de Korte Film Zo Zwart Als Ik (over Zwarte Piet):

YouTube player
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.