Surinamers hebben geen permanente vrienden of vijanden. Wel zouden ze permanente doelen moeten hebben.

Na een lange koloniale geschiedenis en ruim 50 jaar zichtbare aanwezigheid in de Lage Landen is het anno 2018 matig gesteld met de sociaaleconomische en politieke positie van Surinamers in Nederland. Ook de relatieve invloed die Surinamers in Nederland kunnen uitoefenen op maatschappelijke vlakken in de samenleving is teleurstellend.

Het is algemeen bekend dat Surinamers in Nederland te kampen hebben met een gebrek aan duidelijk en sterk leiderschap. Door het ontbreken van duidelijk aanwijsbare leiders is er ook gebrek aan visie. Daardoor is ook de missie vaag en niet gedefinieerd.  Er is onvoldoende basis om een Surinaams Nederlandse gemeenschap te bouwen of iets gemeenschappelijks te ontwikkelen. We zijn als een groep briljante sporters die een wedstrijd willen en kunnen spelen, maar het is niet duidelijk welke sport er beoefend wordt, wat de spelregels zijn en wie daarbij de verantwoordelijke coach is.  Dat maakt ons autistische sporters in een balspel dat misschien geen balspel is.

Surinamers hebben nauwelijks een gedeeld overkoepelend doel, geen verbindende factor zoals bijvoorbeeld religie. Gezien de koloniale geschiedenis waarbij er verschillende culturen door elkaar gehusseld werden is dat niet zo vreemd. ook de verdeel en heers politiek die Nederland als kolonisator hanteerde werkt in het nadeel van natie en identiteitsvorming. Tel daar bij de politiek die veelal langs etnische scheidslijnen werkt en de cocktail van culturele verwarring is compleet. Wij zijn niet in staat of hebben niet geleerd om onze persoonlijke onhebbelijkheden ondergeschikt te maken aan een degelijk gemeenschappelijk hoger doel. Dit tegenstelling tot bijvoorbeeld de Joodse en de Moslimgemeenschap: Als de Rabijn of de Imam spreekt houdt iedereen zijn mond. Of je het nou eens met hem bent of niet, of je nou uit Syrië, Turkije, Bosnie of Afrika, je volgt de dogmas van de Islam of het Jodendom. Surinamers zijn wat dat betreft gefragmenteerd en bijzonder snel geneigd elkaar af te branden en elkaars ideeën te torpederen. Het resultaat is dat wij links en rechts worden ingehaald door groepen met een andere migratie achtergrond.

Communicatieprobleem

Surinamers behoren tot de kleine groep zwarte mensen op de wereld die geïndoctrineerd en gedomineerd zijn door een kolonisator die een Germaanse taal sprak. Ook heeft hij die taal aan ons heeft geleerd. Dat geeft ons direct toegang tot Europese kennisbronnen op geslagen in archieven en bibliotheken. Linguïstisch zijn wij instaat tot in de nuance te communiceren met een van de meest overweldigende kolonisators in het geo-politieke spectrum ooit. En toch slagen we er niet in om gesprekken te voeren die aantoonbaar leiden tot verbetering van de sociaal maatschappelijke positie van Surinamers in Nederland. Van de 150 huidige kamerleden is er niet een van Surinaamse afkomst!  Daar waar er twee Marokkanen burgemeester zijn van grote steden (Aboutaleb – Rotterdam en Marcoush – Arnhem) is Almere de grootse ‘stad’ van Nederland waar een Surinamer burgemeester is. In de 400 jaar verbinding met Nederland zijn er in het totaal 5 burgemeesters van Surinaamse komaf geweest: Binderhagel van de gemeente Nuth (2002-2008), Sylvester waarnemend burgemeester gemeente Naarden en Anna Palouwna (2008 -2016), Ho Ten Soeng, Medemblik (2005-2007), Oudshoorn-Tinga, Uithoorn (2010-2018) en Weerwind 2016 tot heden Almere.

Obstakels

Surinamers in Nederland hebben een dubbel obstakel; we hebben een communicatieprobleem met elkaar en met het Nederlandse establishment. Het is kortom in Amsterdamse termen een losgeslagen zooitje. Veel van de obstakels waar Surinamers en Antillianen, in Nederland mee dealen hebben een direct verband met de impact van de Trans-Atlantische Slavernij. Je zou kunnen zeggen dat afro-Surinamers na de slavernij op drift zijn geraakt en nooit daadwerkelijk een duidelijk richting voor hun toekomst hebben bepaald. Er vinden te veel situaties plaats die zijn gebaseerd op een kenmerkende wisselwerking met het establishment en die negatief en remmend uitpakken voor de ontwikkeling en koersbepaling van Surinamers in Nederland.

Oplossingen

De manier waarop deze situatie zich ontwikkelt kan feitelijk niet langer zo. Om structurele veranderingen te bewerkstelligen is praten alleen dus niet voldoende. Dit lijkt het best te kunnen door veranderingsprocessen te starten vanuit een ‘black caucus’-achtige benadering, dus vanuit een kleine kern invloedrijke personen met leiderschapskwaliteiten. De werkwijze van deze kern is niet per definitie democratisch maar eerder doelgericht en bepaalt een aantal speelvelden, spelregels en de personele invulling daarbij. De belangrijkste taak van de kerngroep is te komen tot voor Nederlandse begrippen duidelijk herkenbare infrastructurele lijnen waarmee we ontwikkelingen kunnen initiëren binnen de Surinaamse gemeenschap. Daarbij zijn de volgende velden belangrijk:

 • Economisch gebied,
 • Sociaal maatschappelijk vlak
 • Politiek
 • Entertainment
 • Media
 • Sport
 • Educatie
 • Juridisch vlak
 • Cultureel vlak

Het belangrijkste lijmmiddel dat de Surinaamse gemeenschap in Nederland naar een hoger plan kan tillen is: samenwerking!

GK.

Please follow and like us:

40 comments to “Surinamers hebben geen permanente vrienden of vijanden”

You can leave a reply or Trackback this post.
 1. Ray Blinker - 23/08/2018 Beantwoorden

  Ik zou graag willen weten wie dit artikel geschreven heeft omdat deze schrijver denker haarfijn weet en snapt waar de schoen wringt en wat er nodig is om los te komen van dat wringende gevoel.

  Ik zou graag persoonlijk in gesprek willen gaan met deze schrijver. 0652455388

  Daar zelf analyse en lange journalistieke bezigheden internationaal heb ik Mn droom na gevolgd en ven n zwarte sociëteit gestart om metname leiderschap te etaleren binnen de zwarte gemeenschap.

  • admin - 24/08/2018 Beantwoorden

   Beste Ray Blinker, als auteur van het artikel voel ik mij vereerd met je compliment. 🙂 Je hebt mijn nummer. Zo niet dan app ik jou het. GK

   • Jetty Kolf - 28/08/2018 Beantwoorden

    Ook ik sluit me aan bij het stuk, we weten allemaal waar de schoen ons knelt desondanks hebben we het drukker met mekaar er onderuit te blijven halen. In plaats 1 front te maken.

    Maar i gues als je niet weet van jezelf als zwart persoon te houden. Zal je eeuwig het streven hebben dat een ander van je moet houden.

    Wij respecteren onze eigen cultuur niet eens nog doen we moeite onze eigen cultuur te begrijpen.

    reden dat ik al die social posten heb verlaten te weten dat we alles in huis hebben iets te kunnen veranderen.

    Maar zolang het onderlingen doel is de strijdt met elkaar aan te gaan in plaats dat we hoor baka djie makandra gaat dit heel moeizaam.

    heb 1 aanvulling de gezondheidzorg, want zelfs dat vind ik van belang dat wij geen eigen ziekenhuizen hebben te werken met onze eigen mensen die jaar en dag los van de medische wetenschap ook bewezen hebben dat de vele kruiden kennis die donkere mensen machtig zijn we die ook leren gebruiken.

    Daarom bewonder ik het werk van de heer Cullimore.

    Vaak worden we onder gesneeuwd door onze eigen mensen de grani niet te krijgen die wij verdienen desondanks als we het van een ander krijgen die niet op ons lijkt staan we of in de rij om te bekritiseren of we staan trots maar toen men moest steunen was men nergens te bekennen.

    Je word moe van de onnodige strijdt daar je de race al verloren hebt alvorens men hem uberhaubt loopt.

 2. Jane Noordwijk - 24/08/2018 Beantwoorden

  Mooi artkel en heel herkenbaar! Maar ik mis de acties om de samenwerking op te zetten. Want ik ga er vanuit dat er voldoende mensen zijn, die de samenwerking willen gaan uitwerken en opbouwen. Ik ben er 1 van!

  • admin - 24/08/2018 Beantwoorden

   Beste Jane misschien kan je contact op nemen met Hendro Ricket die hieronder een werkbaar voorstel doet. Als je dat wil kan ik na overleg zijn emailadres sturen. GK.

 3. Ricket H.A - 24/08/2018 Beantwoorden

  Beste Guilly,
  Alles wat hierboven staat, is heel mooi geschreven en ook over nagedacht. Cool.
  Het zou een goed plan zijn als er een voortouw wordt genomen een denktank van 5 man/vrouw op te zetten voor de startup. Deze groep / personen zouden zich behalve geroepen moeten voelen ook openstaan voor samenwerking. Deze groep zou binnen een bepaalde periode van minimaal een jaar een basis netwerk moeten opzetten met intellectual krachten die niet schuwen hun schouders en vrije tijd te willen zetten, op alle bovengenoemde 9 belangrijke velden. Thema: Onze Surinaamse gemeenschap.

  • admin - 24/08/2018 Beantwoorden

   Beste Hendro, het is fijn dat je proactief mee denkt en met concrete voorstellen komt. De taak van HOPZ (Hardop Zwart) is om als mediaplatform te functioneren en als zodanig ervoor te zorgen dat het gelezen, gezien en/of gehoord kan worden. Op die manier willen wij een bijdrage leveren. GK

 4. Ricket H.A - 24/08/2018 Beantwoorden

  Ik ken jou krachten dus ga ik er van uit dat het zeker de goeie kant op zal gaan. Power bro

 5. Ria Braaf-Fränkel - 25/08/2018 Beantwoorden

  Heel mooi en herkenbaar artikel Guilly!
  Je slaat de spijker op de kop!

  Toevallig moest ik van de week nog denken aan de mislukte pogingen van de opgeheven Steunfuntie Instellingen in de grote steden!

  Ik zou het fantastisch vinden als ‘Hardop Zwart’ en ‘De Sociëteit’ van Ray Blinker (en wellicht nog andere initiatieven) bewust zouden gaan samenbundelen! Zo leren uit het verleden èn nog mèèr en sneller impact!

  • admin - 25/08/2018 Beantwoorden

   Dank je wel Ria! Ray Blinker en ik zijn in gesprek en ik zou graag met iedereen die positief denkt willen samenwerken!
   GK.

 6. Robert de Waal - 25/08/2018 Beantwoorden

  Goed stuk. Ben henieuwd of er iets moois uit voor komt.

  • admin - 25/08/2018 Beantwoorden

   Dank! Ik hoop ook dat er iets moois uitkomt. GK

 7. Ruth Sival- Groenveld - 26/08/2018 Beantwoorden

  Ook ik vind dit heel herkenbaar. Bewustwording is al een mooie stap. Samenwerken en efficiënt netwerken zijn mooie tools om verder te bouwen. Ik steun graag dit soort initiatieven.

 8. Montel - 26/08/2018 Beantwoorden

  Ik d8 dat in het artikeldat het over surinamers in het algemeen ging en niet over de creolen alleen.en in suriname heb je verschillende geloven en dat kan je niet vergelijken met een land als turkije of siriye met 1geloof en als de imaam praat dat iedreen luisterd en anders dan in suriname heb ik het gevoel dat iedere surinamerzijn of haar eigen weg is gaan zoeke n in Ned. vandaar dat er niet zo een verbinging is .bv.de hindustanen zijn hun eigen weg op gegaan en javaan en creool dus niet echt een verbintenis meer zoals die is in su elkaar helpen tenzij het famillie is. Als ik het verkeerd heb hoor ik graag.

 9. Joany Ken - 27/08/2018 Beantwoorden

  Je vergeet de burgemeester Dagmar oudshoorn van Uithoorn. Zij is ook van Surinaamse komaf ❤️

  • admin - 28/08/2018 Beantwoorden

   Dank je wel! Ik pas het onmiddellijk aan! Samen weten we meer dan alleen.

 10. Ra Pengel - 28/08/2018 Beantwoorden

  Ach GK ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben met jou uiteenzetting. Mijn kleine surinaamse schouder is ter beschikking. De woorden “yes we can” zijn al uitgesproken, nu nog de daden. Let’s go 4 it.

 11. Kofi - 29/08/2018 Beantwoorden

  Interessant verhaal en zeer herkenbaar! Mijn toevoeging in deze, de grootste fout die wij de (Afrikaanse) Surinamers hebben gemaakt of nog steeds maken, is dat wij niet durven te redeneren vanuit ons Afrikaanse bewustzijn. Wij zijn teveel geneigd om ons altijd te willen mengen met anderen, iedere bevolkingsgroep heeft zijn maatschappelijke leiders en intellectuele denktank , Hindoestanen, Javanen, Witte Joden (niet te verwarren met zwarte Joden). Zelf hier in Nederland zijn er platformen Marokkaanse en Turkse nederlanders die een spreekbuis vormen voor hun achterban. In de begin jaren 70 eind jaren 80 kregen Surinaamse welzijnsorganisaties veel subsidie voor Surinaamse belangen etc…De zogenaamde Surinamers die toen onder het mom van op te komen voor de Surinaamse belangen eerder aan zelfverrijking deden….Wij komen pas vooruit als wij durven te denken vanuit ons ware indentiteit ‘Afrikanen’ zoals onze broeders in de verenigde staten. Je moet eerst iets voor jezelf hebben voordat je het kan delen met andere…! Last but not least, de aanwezigheid van zwarten in Suriname is niet vrijwillig, onze voorouders hadden geen keus maar werden ontvoerd uit Afrika, na de afschaffing van de slavernij (in theorie) werden de daders (slavenhouders) gecompenseerd en de slachtoffers (onze voorouders) kregen niets en moesten helemaal op nul beginnen waardoor wij Afrikaanse Surinamers met een 2-0 achterstand zijn begonnen. Maar we komen er zeker, Afrika is de rijkste continent ter wereld, but it’s people are so poor….daar moet en zal verandering in komen.

 12. Annette Callender - 30/08/2018 Beantwoorden

  Prachtig heel mooi initiatief Guilly. Let’s make a start now. Er zijn zoveel capabele Surinaamse mannen en vrouwen in Nederland dat we een eigen kabinet zouden kunnen vormen met vertegenwoordigers in elke gemeente.
  Daarnaast een Raad van Senioren die adviezen kan geven en een verbindende factor kan zijn. Ik zou graag willen meedoen als lid van de Denktank of iets dergelijks. Ook een Jongerenraad zou ingesteld kunnen worden. So let’s unite, Samenwerken is de boodschap, UBUNTU

 13. Jennifer Zandwijken - 30/08/2018 Beantwoorden

  Geweldig mooi. Ik heb hierop gewacht. Ik ondersteun je erin. Mijn mobiele 06 53372634
  Jennifer

 14. Bram - 31/08/2018 Beantwoorden

  Als suri (hindu+boeroe+djoe+krioro) wil ik opmerken niet een eenzijdige forum te kweken want dat bloedt dood voor we het proces van eenheid hebben bereikt.
  Ik hoop m’n steentje bij te dragen als het contact enigszins een serieuze vorm krijgt want afstanden moeten kleiner worden. In Su gaat het de goede kant op ondanks de huidige politieke – en economische situatie.
  Er is nog veel te doen. GJB

 15. Harold - 31/08/2018 Beantwoorden

  Heel herkenbaar en treffend artikel. Dat wat hier speelt, is ook in Suriname het probleem. Surinamers hebben, dankzij de koloniale politiek, nooit geleerd en hebben nooit de behoefte gehad om echt één volk te worden. ‘Wang pipel’ was een mooie leus, maar helaas een sprookje.
  Het heeft doorgewerkt overal waar Surinamers zijn. En dus is hetgeen de schrijver van het artikel constateert heel erg waar en treffend, helaas.

 16. Robinson - 31/08/2018 Beantwoorden

  Graag denk ik mee.
  Je kan mij vinden op FB, Insta of Google.

  Kenneth Robinson

 17. Michael - 31/08/2018 Beantwoorden

  Gilly en Hendro,

  Ik ben lang sceptisch tegen dit soort initiatieven geweest. Vreemd eigenlijk omdat ik mezelf als een vooruitstrevend persoon zie en wel de Afro Amerikaanse beweging in Amerika volg.
  Jouw stuk is het laatste zetje om me in beweging te krijgen.

  Graag neem ik deel aan het denk en doe proces van deze movement.
  Wat ik kom halen is inzicht in culture context voor mijn kids en mij. Wat ik kom brengen is mijn drive om abstracte ideeën om te zetten naar concrete doelen en mijn netwerk.

  Groet
  Michael

 18. H. Cameron - 31/08/2018 Beantwoorden

  Heel herkenbaar en treffend artikel. Dat wat hier speelt, is ook in Suriname het probleem. Surinamers hebben, dankzij de koloniale politiek, nooit geleerd en hebben nooit de behoefte gehad om echt één volk te worden. ‘Wang pipel’ was een mooie leus, maar helaas een sprookje.
  Het heeft doorgewerkt overal waar Surinamers zijn. En dus is hetgeen de schrijver van het artikel constateert heel erg waar en treffend, helaas.

 19. Dr. H.K.K. Bookman - 31/08/2018 Beantwoorden

  Afrikaanse Surinamers kennen de geschiedenis van hun moederland niet noch dat van Suriname en hun voormalige slavenmeesters. Wie machtspositie in den kapitalistische samenleving als Nederland wil verwerven, zal moeten leren als team deel te nemen aan the real Life monopoly game, met andere woorden economische en financiële macht na te streven deze te consolideren en door te geven aan een volgende generatie. Sociale en politieke macht nastreven is een horizontale aangelegenheid die geen zoden aan de dijk zet omdat het teveel gericht is op ceremonie en weinig op inhoud en klinkklare munt. Aan dd vooravond van de afschaffing van de slavernij bezaten wij als Afrikaanse groep 0,5% van alle rijkdom, geld, macht, natuurlijke hulpbronnen en connecties in het koninkrijk der Nederlanden. De trieste, Tegen het tragi-komische aan grenzend, is dat wij 155 jaar na dato, ondanks de
  Miljoenen van Seedorf, Kluivert en Bouterse, als collectief nogsteeds 0,5% van alle rijkdom, geld en macht bezitten in het koninkrijk der NL. Het mini staatje Nederland heeft in 200 jaar tijd, vanaf 1813 tot ongeveer 2013 door handel en koopmanschap (moorden, plunderingen en manupullaties even buiten beschouwing gelaten) enkele triljoenen euro’s bij elkaar weten te sprokkelen. Politiek, media, politie en rechterlijke macht en onderwijs, staan allemaal in dienst van het groot kapitaal. Wie in NL dus macht wil verwerven zal de kapitalistische spelregels op het scherpst van de snede moeten toepassen.

 20. R.groenberg - 01/09/2018 Beantwoorden

  Surinamers is te algemeen.

  Het gaat denk ik om AFRO SURINAMERS.

  De andere surinamers hebben hun eigen way of live.
  We weten niets over hen, dan dat ze roti, bami of tjauwmin verkopen en dat ze hun eigen God en spirit hebben.

  AFRO surinamers focussen teveel op een leider.

  Dat is ook iets van de slavernij erfenis.

  Het was de koloniale beul die alles voor de dwangarbeiders bepaalde.

  Velen van de AFRO surinamers hebben wel een zg kerkleider.

  Die gaat je alleen voor in bidden,geld in de kerk ophalen en hier en daar wat seksueel misbruik.

  Verder doen die mensen niks voor de gelovigen.
  Heb je de dominee , pater of voorganger mee zien demonstreren tegen zwarte piet of racisme?

  AFRO surinamers hebben volgens mij geen leider nodig, maar:
  OPLEIDING, VAKKENNIS,WERKLUST, EERHERSTEL VAN HET GEZIN EN DE FAMILIE, SPAARZIN, RUST EN VREDE , VERDRAAGZAAMHEID, WETENSCHAPPELIJKONDERZOEK NAAR HET EIGENE ,ENZ ENZ.

  STOP NOU MET HET WACHTEN OP IEMAND(LEIDER ) DIE HET VOOR JOU OF ONS IETS MOET KOMEN REGELEN.

  GA VOOR JEZELF EN Jouw gezin AAN HET WERK.
  .
  AFRO SIRINAMERS( NEDERLANDERS) VOORWAARTS MARS !!! EN PAK JOUW EIGEN LEVEN OP.

  ROY KAIKUSI GROENBERG STG EER EN HERSTEL

 21. R.groenberg - 01/09/2018 Beantwoorden

  Bedoel je afro of alle andere surinamers?
  Wat weet jij anders van die andere surinamers, dan dat ze roti,bami en moois met aan ons verkopen en dat ze hun eigen God hebben.
  Een van de koloniale hebi is dat AFRO surinamers teveel wachten op een leider die hun leven moet komen regelen.
  Vroeger in CONCENTRATIEKAMP SURINAME was het de beul die alles voor de dwangarbeiders bepaalde.
  KOMOP MAN, DIE TIJD IS AL 155 JAAR ACHTER ONS EN NEEM JE EIGEN LEVEN IN EIGEN HAND.
  wat nodig is, is: educatie, spaarzaamheid, arbeid, eigen spirit, kennis van de eigen geschiedenis, EERHERSTEL van gezin en familie.
  Ik hou het voorlopig hierbij.
  AFRO SURINAMERS VERGEET VOORLOPIG DEREST EN WEES BEZIG MET JOUW EIGEN DING EN STOP MET AL DIE ROTSOOI WAT DE KERK JOU HEEFT OPGEDRONGEN.
  ROY KAIKUSI GROENBERG
  Indien nodig kom ik met Nog meer nuttige en bevrijdingstips.

 22. R.groenberg - 01/09/2018 Beantwoorden

  ??

 23. Ricardo Wirht - 02/09/2018 Beantwoorden

  Prachtig stuk, we hebben met onze diaspora te maken. Ik zou met mijn lotgenoten dit willen delen en me aan te sluiten zodat er inderdaad krachtige leiders kunnen opstaan die het volk onderrichten, aangeven wat nodig is tot herstel, persoonlijk en als een specifiek (speciaal) volk.
  Mijn emailadres is bekend en ik ben te bereiken
  0629057177

 24. HD - 02/09/2018 Beantwoorden

  Zusters en Broeders, wij als SU-LANDERS kijken wederom teveel naar een derde in dit ingebakken en ingeplante manier van denken, en moeten dit nu eens een keer laten varen en niet de symptomen bestrijden, maar de veroorzaker van de ziekte!

  Ik blijf helaas keer op keer in de discussies een wederkerend geinplanteeede rode lijn zien, die nogmaals onze capaciteit als enige cultuur in de wereld, capabel blijkt te zijn een model samenleving te presenteren aan de werereld!!!

  Zolang wij als factor 1 onderscheid blijven maken tussen zwart en minder zwart vechten wij niet voor hetgeen wij zeggen dat wij voor strijden, en doen wij precies wat de kolonisator na Suriname als testcase te hebben gebruikt in Zuid Afrika uiteindelijk heeft gerealiseerd apartheid, een Hollandse uitvinding en de geschiedenis bewijst dat ze daar veel tijd en effort in hebben gestoken om het te perfectioneren.

  Om een succesvolle ecosysteem te kunnen creëren is er acceptatie verijst, maar belangrijker nog zelfkennis, dit is nu net wat de kolonisator heeft uitgeschakkeld, het is er maar funcioneerd niet!!

  Wij Surinamers volgen nog steeds het door de kolonisator uitgezette masterplan en doen precies hetgeen garant staat voor falen.

  Wij blijven structureel niet participeren aan acceptatie en zelfkennis!!
  Mensen neem zuid afrika als voorbeeld terwijl wij als Surinamers een real life pilot project zijn geweest en dat min of meer zonder al teveel kleerscheuren hebben overleefd.

  De reden waarom weten wij, the law of nature only the strong survive en in de genen van de surinamer en met name de afrikaanse Surinamer werd alleen the best of the best geimporteerd.

  Waar de kolonisator niet in de gaten had dat ze niet alleen de fysiek beste mensen aanvoerden maar tevens ook de meest intelligente mensen.

  Willen wij als cultuur en wij zijn een cultuur teweten “Suriname” dat tievallig ook een land is bestaande uit vele individuele culturen die het ondanks de verschillen een prachtige cultuur maakt om in te leven en op te groeien waar in de CORE QUALITY RESPECT is zoals dat in de natuur ook een core quality is.

  Vechten wij voor één dan vechten wij voor allen daar wij in de discussie Suriname en de Surinamer als groei cultuur hebben en niet zoals al aangegeven de apartheids concept een specifieke groep!!

  Nu mijn te maken punt, NO REBELLION SURVIVES WITHOUT FINANCIAL AND COMMUNICATIONAL STRUCTURES!!!

  O en mensen me bigie oeng voor succes is het van belang niet mee te gaan met de so called african american thought proccess om het simpele feit dat wij geen noord amerikanen zijn, wat wij uiteraard wel kunnen meenemen daar wij nooit te oud zijn om te leren, de functionele punten en die toepassen in onze Su-kaanse way of thinking kunnen gebruiken om groeien en te bloeien.

  Nogmaals initiatief prachtig, daden vereist, Suriname hoofdzaak!!!

  Guil, as always you in front of the pack keep up the good work one day we will get there even if it is not in the flesh!!

  HALD.

 25. Juliet Acton - 02/09/2018 Beantwoorden

  Hier wordt verwoord waar ik, met vele anderen al jaren mee loop. Het probleem is; “waar vind je gelijkgestemden en waar vind je de tijd”. Maar als wij met z’n allen de schouders onder zetten zijn de eerste stappen gezet, een begin gemaakt en opening om te groeien gecreëerd.
  Wat ben ik hier super blij mee.

 26. Simone - 04/09/2018 Beantwoorden

  Zoals vaak wordt vermeldt door deskundige is het bewezen dat je je verleden meeneemt naar de volgende generatie. Dus verdriet pijn en vernedering zit diep in ons onderbewustzijn vanwege de slavernij. Onbewust zie je deze facetten terugkomen in het niet kunnen
  verbinden, geen vermogen hebben om te sparen dit omdat we steeds dingen
  Zoeken om ons te verdoven. Bij mannen zijn dat vaak door misleiding van vrouwen .
  Andere factoren zijn ook verslaafd aan de kerk dus niet in je eigen kracht staan
  Of je overgeven aan het uitgangsleven en gebruik van alchohol
  In onze winticultuur is ons precies geleerd hoe je onderbewustzijn te zuiveren.
  Helaas is dit van ons afgenomen vandaar dat het helemaal de verkeerde kant opgaat
  Laten we kleine stapjes nemen in dit proces en
  Gaan begrijpen wat er met ons aan de hand is en daarna aan economisch herstel gaan werken. Belang is dat wij een van een spirituele cultuur komen
  En als we daar weer in gaan geloven maken we op economisch vlak grote stappen. Ik denk graag mee 06 33662862

 27. Talita Keerveld - 04/09/2018 Beantwoorden

  Makandra, Niet het goede is veel, maar het goede is veel. Woon belangrijke politieke vergaderingen bij, laat jouw stem horen, laat weten wat je doet, of laat weten wat jij voor een andere kan doen. Laten wij samen een Surinaamsfonds openen om ons land Suriname tot een paradijs te maken. Laten wij ons mensen leren om te planten. Betaalbaar en gezond eten. Bel op naar 0687176428 om te leren zaaien planten, leer bij hen planten. En dat zouden alle Surinamers in Suriname moeten ook moeten doen. In plaats van naar Nederland te komen en ook niets uitspoken. Opo, kodreman/uma opo. De kleine man of vrouw kan rijker worden in woord en daad. Open een eigen geestelijke instelling. Schrijf zelf een geestijke opbouwend boek. Maar laat een ieder in zijn of haar waarde. Amuseren maar niemand forceren om anderen mee te laten doen. God/Allah/Ananah bless you all. Noem mij hoe je wil, de Allerhoogste zegt, Ik Ben Die Ik Ben. De Alfa en de Omega. Maak jij nu een begin en je zal zien waar het schip zal stranden. God heeft ons geen kalme reis beloofd maar een behouden aankomst. Onze kinderen hebben ons nodig om met respect behandelt te worden, kies de juiste woorden. Krachten termen geven geen kracht, ze ontkrachten de stemming. Verkrachtingen, brengt ellende, laten wij proberen aan de 10 geboden te houden, dan maken wij mooie kinderen en mooie kinderen vormen een gezonde respekt volle relatie. Heb respect voor mama, ook al is zij niet meer, scheld niet uit, want zien doen laat doen. En doen horen laat ook anderen, jou eigen moeder uitschelpen. Laten wij respect hebben voor onze mooie taal, ontkracht onze taal niet. Makandra suma na yu, Makandra sa yu e prakseri???

 28. Antoinet - 04/09/2018 Beantwoorden

  Als wij in het negatieve blijven, komen wij er nooit uit. Laten wij alles positief bekritiseren, waardoor er deuren voor ons open gaan om elkaar te leren te waarderen. Wij hebben onze mooie kant van het leven ingeruild voor het ik cultuur. Het wij cultuur had ons nu verder gebracht in het leven, ondanks al zijn up en down. Het ik cultuur gaat om ieders eigen belang, ik noem het de tijd van de vernietiging waar in wij leven. Ik hoop dat ik positieve dingen lees over de Surinamers, waardoor wij ook positief zullen staan in het leven. Vergeef elkaar en geef elkaar de liefde en waardering, begin in je eigen familie. Dan zullen wij merken dat er veranderingen zullen komen. Steeds in het negatieve blijven elkaar te bekritiseren helpt ons echt niet vooruit. Het geeft alleen maar anderen rassen opening om ons in het negatieve dag licht te plaatsen, van zie je wel!!! Terwijl wij degelijk intelligente mensen hebben, waardoor we hoger op kunnen komen. Ik hoop nu positieve dingen over mijn mensen te lezen. De negatieve kanten kennen wij al. Moge God ons steunen en moge de positieve gedachten in ons zegevieren. Ik hou van jullie allemaal mi kondre mang. ♥️♥️♥️♥️♥️♥️♥️

 29. L.verwey - 05/09/2018 Beantwoorden

  Alle sticht in heel ned creoolse verzamelen

 30. LM - 05/09/2018 Beantwoorden

  Silvana Simons heeft het geprobeerd. Maar de steun van Surinamers kreeg ze niet. En zo gaat het iedere keer weer wanneer een leider/ster opstaat, en wilt leiden Laten wij ze in de steek. Het doel was met zegels in de regering te komen om Surinamers te vertegenwoordigen. Misschien was het niet duidelijk genoeg voor velen.

 31. Stanley Kolader - 08/09/2018 Beantwoorden

  Voor en na de onafhankelijkheid van Suriname is er, volgens mij, geen beweging geweest/in gang gezet om tot een natie een volk te komen.
  Een onafhankelijkheid, ons opgedrongen of afgedwongen. Onvoldoende voorbereiding. Geen plan.

  We staan ons toe te leven in een ooit door de kolonisator bedachte samenleving, waarin de diverse bevolkingsgroepen naast elkaar kunnen blijven bestaan.
  We hebben deze samenleving aanvaard en zijn daarop doorgegaan.
  Op zich is dat geen bezwaar, zolang die samenleving een onderdeel is van een weldoordachte strategie gericht op natievorming.
  En deze samenleving is nu een blok aan onze benen om vooruit te gaan.

  Onlangs sprak ik een kennis, een Hindostaanse Surinamer. In het gesprek verwees hij naar “die Surinamer”, naar een Creoolse Surinamer. Hij was even verrast toen ik hem erop wees, dat ook hij Surinamer is en kennelijk een creool bedoelde.

  Wat mij blij maakt is, als ik ergens ben met diverse Surinamers, vrijwel iedereen elkaar aanspreekt in Sranan Tongo.

  Het gaat er volgens mij niet om de vraag of en hoeveel vertegenwoordigers wij hebben in het Nederlandse parlement.
  De vraag is, voor mij, hoe komen we uit de nog steeds duidelijk aanwezige invloeden van de Nederlandse cultuur op ons denken en handelen?
  Naar mijn mening zal er pas iets veranderen als wij weten wie wij zijn, individueel, als natie. Zo lang dat niet het geval is, zullen wij geen zeggenschap hebben op onze toekomst.

 32. Judith Coco - 14/09/2018 Beantwoorden

  GEWELDIG MOOI ARTIKEL DIE EEN EYE OPENER MOET ZIJN VOOR ELKE
  AFRO SURINAMER!!

  SO PEOPLE STAND UP AND RISE UP
  BEFORE IT IS TOO LATE!!

  WE ZIJN HET AAN AL ONZE JONGEREN EN AL ONZE OUDEREN VERPLICHT OM NU EINDELIJK IN ACTIE TE KOMEN OP ALLE GEBIEDEN (zie de 9 punten in het artikel)
  IK SLUIT ME GRAAG AAN BIJ DE DENKTANK
  OM STRATEGISCH AAN TE PAKKEN ZODAT ER EEN VERANDERING KOMT IN ONZE SURINAAMSE SAMENLEVING!!

 33. Robbert - 09/10/2018 Beantwoorden

  Ik ben zelf dogla. Geldt dit artikel voor alle Surinamers ? Of wordt er hier onderscheid gemaakt. Zo ja, hebben we al een oorzaak van het probleem van Surinamers onderling. Niet eensgezind.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.