Tot het moment dat men klachten krijgt of daadwerkelijk ziek wordt kijkt gezondheid iets vanzelfsprekend te zijn. Gezondheid is voor veel mensen iets waar ze niet tot weinig bij stil staan.

Vaak is dan teleurstelling, boosheid, verdriet of het niet kunnen begrijpen een reactie op de nieuwe ‘ongezonde’ situatie. Als mensen hebben we echter 70-80% zelf invloed op onze gezondheid. Door voeding, gedachten, bewegen kunnen we onze staat van gezondheid beïnvloeden. Ook de manier waarop er met stress omgegaan wordt is een bepalende factor. De ander 30-20% zijn (epi-) genetische factoren, omgevingsfactoren zoals het wonen in een stad of onder een stralingsmast.

Het is goed om te begrijpen hoe het lichaam werkt. Het lichaam zit heel ingenieus in elkaar en is altijd opzoek naar balans en evenwicht. Op het moment dat er een disbalans optreed zal het lichaam er alles aan doen om dit weer te herstellen. Zo een balansverstoorder is suiker. Suiker verstoort de mineralen balans in het lichaam. Er worden veel mineralen onttrokken aan het lichaam om de ingenomen suiker te verwerken. De door het lichaam opgeslagen mineraalvoorraden bevinden zich voor een groot deel in de botten. Als je af en toe suiker eet kan jouw lijf dit wel opvangen maar eet je elke dag (ongemerkt) veel suiker, dan krijgt het lichaam het moeilijk. Het zal mineralen uit de botten onttrekken om de balans terug te krijgen. Hierdoor wordt de balans in de botten verstoord en zal je klachten krijgen. Dat kunnen klachten zijn als: gewrichtspijnen, artrose, osteoporose, reumatische klachten en ander pijnklachten.

Daarom wil ik mensen bewust laten worden van het meest waardevolle wat ze zelf bezitten en waar ze ook een grote mate van invloed op hebben: hun gezondheid. Hoe waardeer je jouw gezondheid? Wat kan jij zelf doen om hier invloed op uit te oefenen? Mijn sleutelwoorden zijn, dankbaarheid, voeding, detox, beweging en omgaan met stress.

Dankbaarheid elke dag weerBegin de dag met hardop te zeggen dat je dankbaar bent voor jouw gezondheid. Als je de dag begint met dankbaarheid dit mag ook voor anderen dingen dan sta je op met positieve en helende energie

Voeding, echt eten!Voedsel dat geen naam en toenaam nodig heeft. Een appel is een appel daar staat geen misverstand over. Zo is dat met elk volwaardige voedingsmiddelen, courgette, banaan, sla, tomaat, venkel, aubergine en ga zo maar door.

Detox minimaal 1 x per jaar. In de natuurgeneeskunde gaan we ervanuit dat ziekte ontstaat door vervuiling/toxines. Deze vervuiling gaat zich in het lijf vastzetten, zodat het (tijdelijk) onschadelijk is voor jouw gezondheid. Door te detoxen (ontgiften) elk jaar help je actief jouw lichaam te reinigen. Er zijn veel verschillende soorten manier van detoxen,  het is afhankelijk van jouw gezondheid wat de juiste keuze is.

Bewegen elke dag.Je hoeft niet uren in de sportschool te staan of kilometers te rennen. Zoek een vorm van bewegen waar je plezier in hebt dan is dit goed vol te houden. Het is wel zo dat krachttraining ook al is het maar 10 minuten 3 – 4 keer per week een enorme gezondheidsvoordeel heeft. Vooral na de 40ste leeftijd zowel bij vrouwen zoals bij mannen.

Omgaan met stress.Wat echt onderschat wordt zijn de gevolgen van stress. Stress is een ziekmaker en tegelijkertijd is er bijna niks moeilijker dan het reduceren van stress. Het is niet onmogelijk maar je kan daar hulp goed bij gebruiken. Manieren om beter om te gaan met stress zijn mediteren, bewegen, of als je er niet uitkomt met iemand in gesprek gaan, zoals een therapeut, counselor of coach.

Mandy Schmidt is afgestudeerd aan de Hogeschool Natuurgeneeskunde Hippocrates in Bloemendaal

Mandy Schmidt. Natuurgeneeskundig Therapeut. EetwijzeresPlease follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.