In onze samenleving is er een sterke stijging in overgewicht de afgelopen dertig jaar In 1981 had één op de drie volwassen Nederlanders (33%) overgewicht. Sindsdien is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen tot de helft van alle volwassenen (50%) in 2015 en stijgende. Het percentage mensen met obesitas verdrievoudigd van 5 tot 16%. (CBS)

Het klinkt tegenstrijdig, maar door het grote probleem van overgewicht is ook het probleem van ondervoeding toegenomen. Hoe zit dat nou: overgewicht hebben en ondervoed zijn tegelijk? Mensen met overgewicht hebben meestal eetgewoontes die niet gezond te noemen zijn. De voeding die gegeten wordt is vaak bewerkt (blik, diepvries, vrij gemaakt van ziektekiemen). Het voedsel is vaak voorverpakt in doosjes, blikjes en zakjes. Voedsel dat zodanig bewerkt is om het nog eetbaar te maken met additieven, kleurstoffen en synthetische smaakversterkers. Stoffen die je nooit in de natuur in die vorm en kleur zou vinden. Denk aan M&M s of andere kleurig snoep. M&M s heeft een mooie harde buitenkant met de kleuren, oranje, groen, blauw en geel.

Het additief wat hiervoor zorgt is E120 De kleurstof wordt gemaakt van schildluizen die leven op cactussen in Peru. Maar denk ook aan producten die wij regelmatig eten zoals brood. In brood worden broodverbetermiddelen toegevoegd dit zijn stoffen die zorgen er o.a. voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Broodverbetermiddelen kunnen bestaan uit een combinatie van ingrediënten, van zowel natuurlijke als synthetische oorsprong. Dit kunnen melkproducten, vetten, suikers, emulgatoren, enzymen en gluten, ei-bestanddelen, sojameel en/of meel verbetermiddelen zijn. 

Als er veel van bewerkt voedsel gegeten wordt krijgt het lichaam geen voeding maar vulling binnen. Omdat de lage hoeveelheid goede vitaminen, mineralen en spoorelementen in een diepvriespizza, hamburger, stuk taart of ander fastfood niet toereikend genoeg is, geeft het lichaam alweer snel na het eten hiervan een signaal van trek/honger af. 

Wordt er voornamelijk voeding gegeten dat bewerkt is, met bijvoorbeeld transvetten (plantaardige vetten die een chemische proces ondergaan) zoals vleeswaren, koekjes. crackers, chips, zoutjes en toetjes die ook nog vol zitten met suikers worden we steeds dikker omdat het lichaam niet krijgt wat het werkelijk nodig heeft. Ofwel; het resultaat is overgewicht èn ondervoeding!

Bijna al het voedsel dat we eten is op de één of andere manier bewerkt, ook de zogenaamde biologische producten. “Bewerkt voedsel is niet per definitie slecht”. Toch is het noodzakelijk dat je weet wat je eet.

Het advies is om van alle producten goed de etiketten te lezen. Een appel is een appel, heeft geen uitleg nodig en is niet bewerkt. Zitten er meer dan 3 ingrediënten in een product dan moet jij jezelf afvragen: Is dit voeding of vulling?

Mandy Schmidt, de Eetwijzeres.

Please follow and like us:

Has one comment to “Vulling of voeding?”

You can leave a reply or Trackback this post.
  1. jerry - 24/01/2019 Beantwoorden

    Allemaal aan de Gember.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.